Let’s introduce: Praktijk voor Psychologische Begeleiding Parkstad

‘Ik geloof niet in wachtlijsten, want mensen hebben nu hulp nodig.’ Dat is een mooie binnenkomer in het gesprek met Marjon Vinken, Praktijk voor Psychologische Begeleiding Parkstad. Het werk is in het afgelopen jaar ontzettend toegenomen, maar dat betekent voor Marjon alleen maar dat haar bedrijf mee moet groeien. Daarom heeft ze in oktober haar bedrijf verhuisd naar ©-mill.

‘Ik wist dat dit concept hier was, want mijn accountant zit in gebouw A! Maar sowieso heb ik jaren bij de Arbodienst van Achmea gewerkt en die was hier op het Philipsterrein gevestigd. Het was dus heel erg leuk om hier met mijn eigen bedrijf ’terug’ te komen. Daarnaast worden de kosten aan therapie momenteel vergoed door aanvullende verzekeringen, maar daar kan ik niet altijd vanuit gaan. De flexibele huurtermijn bij ©-mill was daarom perfect.’

‘Na mijn vertrek bij de arbodienst ben ik twee dagen per week ingehuurd als bedrijfsmaatschappelijk werker bij een bedrijf uit het netwerk. Dit gaf mij de mogelijkheid om na het afsluiten van mijn psychotherapeutische opleiding de overstap te maken naar een praktijk voor psychotherapie.

In die periode kreeg ik ook veel aanvragen voor relatietherapie. Ik ben mij hierin gaan specialiseren. Ondertussen bestaat mijn werk ongeveer uit 80% relatietherapie en 20% individuele therapie.’

In het groeien van het bedrijf voelde Marjon ook de behoefte om het werk met iemand samen te op te pakken.

Sandra von Lumich sluit aan om iets te vertellen over haar tak van sport: kindercoaching.

Sandra: ‘Bij kindercoaching ga je ervan uit dat kinderen zelf de oplossing weten. Ze weten deze oplossing alleen even niet te gebruiken of te vinden. Het belangrijkste hierbij is hoe het kind in het leven staat en met het leven verder wil. Kinderen weten vaak heel goed wat ze willen, maar vinden het lastig om daarover te praten en hun eigen weg te vinden. Dat proberen we met coaching te begeleiden. We wisselen af tussen sessies zonder en sessies met ouders. Als een kind in een paar sessies vooruitgang heeft geboekt, is het vaak heel trots en wil het dit graag met de ouders delen. Als een kind die top bereikt, is dat natuurlijk gewoon fantastisch.’

Vaak weten mensen niet goed waar ze met hun hulpvragen of problemen terecht kunnen. ‘Bij de huisarts wordt vaak verwezen naar de GGZ. Hier gelden tegenwoordig lange wachttijden. Na de aanmelding bij ons starten we binnen twee weken met een traject. Geen lange intakeprocedures, geen wachttijden tussen intake en het daadwerkelijke proces!

Wanneer we tijdens de intake of de gesprekken daarna merken dat onze hulpverlening niet passend is of tekortschiet, verwijzen we door naar hulpverlening die beter past.

Inmiddels hebben we een behoorlijk netwerk van hulpverlening waar we naar kunnen verwijzen indien nodig.’

Wat Marjon graag zou willen, is dat mensen zich gunnen om eerder voor relatietherapie te gaan, vanuit een stukje ‘preventieve zorg’. ‘Bij relatietherapie merk ik vaak dat mensen al jaren met dezelfde problemen lopen en hierin vastgelopen zijn. Op de een of andere manier gaan mensen pas op zoek naar hulp als het water tot aan de lippen staat. Gelukkig merk ik dat bij relatietherapie mensen ook weleens zeggen: "Het gaat goed met onze relatie, maar er zijn een paar kleine dingetjes die anders kunnen." Dat is echt super.’

Helaas rust op relatietherapie toch nog een soort taboe: het is niet iets dat je vertelt op een feestje. Maar je onderhoudt je auto, je fiets, je lijf dus waarom niet je relatie?

Vanaf volgend jaar gaat het bedrijf verder groeien in relatiecoaching en bedrijfsmaatschappelijk werk. Meer informatie? Kijk even op de website. Heb je behoefte aan een kennismaking? Voel je dan vooral niet bezwaard om over de drempel te stappen (en dan bedoelen we natuurlijk de drempel van gebouw D)!