Interview – Leanmakers: Consultancy als NETFLIX

Flexmiller Rick Schrijnemakers is de tweede in de reeks C-talks. Met zijn bedrijf Leanmakers specialiseert hij zich in het optimaliseren van bedrijfsprocessen voor het MKB+ en de zorg. Rick heeft bij diverse multinationals meer dan twaalf jaar aan ervaring opgebouwd maar miste na verloop van tijd de uitdaging en belangrijker: de vrijheid die een eigen onderneming wel met zich meebrengt.

Zoals Ricks bedrijfsnaam verklapt werkt hij volgens de Lean filosofie. Hierbij worden processen en werkwijzen geanalyseerd. Op basis daarvan kan er op verschillende niveaus optimalisatie plaatsvinden. Op productieniveau kan het eraan bijdragen om werknemers inzicht te geven in zijn of haar (dag)prestaties. Bijvoorbeeld door middel van een scorebord. Maar ook sturing geven in de bedrijfsvoering is onderdeel van het Lean-traject.

Sinds de oprichting van Leanmakers in 2018 doet Rick alles nét even anders. Zo biedt hij de trajecten uitsluitend aan in een abonnementsvorm. “Consultancy als Netflix” noemt ‘ie dat, hierdoor kom je nadien nooit voor verrassingen te staan. Daarnaast gelooft hij in gratis kennisdeling, zo kun je op leanmakers.nl gratis webinars bekijken en zijn trainingen altijd onderdeel van het Leanmakers traject. In zijn thuisstudio maakt Rick vlogs waarin tips en praktijkervaringen aan bod komen, voor Rick tevens een belangrijke bron van nieuwe opdrachtgevers.

Op C-Mill geeft Rick cursussen en ontvangt hij zijn klanten, het meeste is hij daardoor in de presentatieruimtes van gebouw 7 te vinden. Zijn ambitie is om Leanmakers uit te laten groeien tot een franchiseonderneming met als doel om over tien jaar nog maar één dag per week te hoeven werken. Een mooi streven wat hem tegen die tijd meer tijd geeft voor zijn gezin én de droom om ooit een oude bus tot leefbare camper om te bouwen.